Zonnewijzermodellen
Op deze pagina vindt U links naar websites met bouwplaten voor papieren modellen. Het nut van knip- en plakwerk voor het doorgronden van theorie wordt vaak onderschat. Maar werken met de handen voegt echt een dimensie toe! De resultaten staan vaak ook op de Facebookpagina van de Zonnewijzerkring.
De bouwplaat kunt u downloaden als pdf, afdrukken op gewoon A4 papier. Plak dit vervolgens op karton van een cornflakesdoos of iets dergelijks. Uitknippen en de instructie volgen. Het aardige is dat er een zomer- en een winterkant aanzit, maar ook een ochtend/avondkant en een middagkant.
Downloaden van de website van analemma: klik op de foto.
Voor het bestuderen van het Zon-Aarde systeem kunnen verschillende modellen worden gebruikt. Wie klimatologie, zonneceltechnologie of zonnewijzerkunde wil begrijpen zal het geocentrische model gebruiken. Vanuit plaatjes het 3D-model begrijpen is lastig, daarom is het nuttig een papieren model te knutselen. Nog boeiender wordt het als je het bijbehorende boek "De ster van de dag gaat op en onder" van Aad goddijn doorneemt. De bouwplaat kan worden gedownload door op de foto te klikken.
De website "The sundialprimer" is rijk aan uitleg en knutselmateriaal. Op de foto ziet u twee equatoriale zonnewijzers. De rechter is voor gebruik op de 52e breedtegraad. De linker heeft een speciale voorziening waardoor de rechter zonnewijzer ook werkt op de 18e breedtegraad. Een leuke puzzel is uitzoeken waarom de voorziening die door de ontwerper is aangebracht redelijk werkt. Downloaden: klik op de foto.
The British Sundial Society heeft een meervoudige zonnewijzer op haar website gepubliceerd: horizontaal, verticaal en polair. Het is even een klus, maar dan heb je ook wat. Doordat ze op elkaar aansluiten zie je duidelijk het verband tussen de drie types zonnewijzers. Downloaden: klik op de foto.
Nog een equatoriale zonnewijzer van Analemma. Je kunt zelfs de tijdvereffening bepalen. Ik heb hem verstevigd met een hagelslagdoosje.
Bouwplaat downloaden: klik op de foto.